De historie van een geboortekaartje


Geboortekaartjes van vroeger tot nu

Een van de leukste dingen die je kunt voorbereiden tijdens je zwangerschap is waarschijnlijk het uitzoeken van een geboortekaartje voor jou kleintje. Maar het versturen van een geboortekaartje is niet altijd een traditie geweest. Pas zo’n 70 jaar worden deze kaartjes verstuurd naar familie en vrienden bij de geboorte van een baby.historie geboortekaartjes

Geboortebrieven

Rond 1850 begon men met het versturen van geboortebrieven. Het was een formele manier om de geboorte van je kleine wonder aan te kondigen en meer niet. In de loop der tijd werden deze brieven soms versiert met een leuk randje. Maar omdat het versturen van post in die ouderwets geboortekaartjetijd nog erg duur was, was het versturen van een geboortebrief allereerst alleen weggelegd voor de rijken.

Pas vanaf ongeveer 1950 begon het versturen van een geboortekaartje wat meer in trek te komen en stuurde bijna iedereen ze. Al zijn deze kaartjes bijna niet te vergelijken met de leuke, schattige geboortekaartjes die wij tegenwoordig versturen. Het waren simpele, witte kaartjes met daarop alleen de namen van de baby en de ouders en in een enkel geval een kleine illustratie.

geboortekaartje met prentGeboortekaartjes door de jaren heen

Langzaam kwam er steeds meer informatie op de geboortekaartjes te staan. Ook broertjes en zusjes werden op het kaartje vernoemd en rond de jaren ’60 verschenen steeds vaker illustraties op de kaartjes. Deze illustraties waren de eerste 10 jaar nog wel vaak in zwart-wit.
En zo langzaam veranderde de kaartjes steeds meer naar hoe wij ze tegenwoordig kennen. De eerst vrij formele kaartjes werden steeds informeler en creatiever.

Zo werd er vanaf de jaren ’90 steeds vaker gebruik gemaakt van een geboortegedichtje en werd er voor het eerst gebruik gemaakt van foto’s op het kaartje. Ook werden de kaartjes stukken groter dan dat ze eerst waren.

De trends van tegenwoordig

luikvouw-geboortekaartjeTegenwoordig is er voor iedereen wel iets leuks te vinden, je kunt het niet gek genoeg bedenken. Ook ontwerpen veel mensen tegenwoordig hun eigen kaartjes. Online zijn er tal van web shops te vinden met een eigen ontwerptool waarmee iedereen zelf aan de slag kan gaan.

Trends die je tegenwoordig veel ziet is het gebruiken van een leuke achtergrond zoals steigerhout, kraftpapier of krijtbord. Al decennia lang is de ooievaar terug te vinden op vele geboortekaartjes, maar ook zie je de laatste jaren veel andere diertjes zoals vossen, giraffen en uiltjes op geboortekaartjes voorbij komen.

Ook zijn geboortekaartjes tegenwoordig in bijna elk formaat te krijgen. Terwijl vroeger alle kaartjes alleen op hetzelfde kleine formaat beschikbaar waren zijn er tegenwoordig veel variaties mogelijk. Wij hebben inmiddels maar leifst 16 verschillende formaten; enkele kaarten, dubbele kaarten, staand, liggend, verkant, drieluiken, vierluiken of zelfs vijfluiken. Tegenwoordig heeft Koningkaart ook bijzondere stansvormen zoals in de vorm van een rompertje!